About Me

Jan van Strien

Jan van Strien.  Geboren (1963) en getogen in het Brabantse dorp Raamsdonk. Vanuit mijn jeugd druk bezig in tuin en natuur. Dit gaf de basis voor de kijk op kleuren en lijnen welke vloeiend in elkaar overgaan of juist een contrast vormen.  In eerste instantie toegepast als tuinarchitect later in de beeldende kunst tot ontwikkeling gekomen.

Ik ben autodidact. Nu al weer zo’n 23 jaar geleden ben ik begonnen met het mezelf eigen maken van verf, kwast, paletmes, papier en linnen doek.  Ik heb veel gekeken naar, gesproken en gewerkt met andere kunstenaars. Deze zoektocht heeft geleid tot wat ik nu kan noemen  (na alle positieve reacties)  “een geslaagde expeditie”, die naar meer en meer creëren verlangt. Kleuren, lijnen en vaste materialen zijn drie ingrediënten die leiden tot wat ik op een linnen doek zet. Kleur is de basis voor elk werk. Verschillende materialen geven diepte en vlakken op het doek. Lijnen brengen deze twee samen tot een spannend geheel.

Mijn werk is voornamelijk abstract-figuratief. De ene keer meer abstract en de andere keer meer figuratief. Ik werk aan verschillende thema’s die afzonderlijk van elkaar uitgediept worden. Naast het schilderen heb ik me ook aangeleerd om steensoorten als speksteen, serpentijn, albast, aragonite, travertin en Belgisch hardsteen te bewerken tot sculpturen.  Het uitgangspunt bij het maken van deze sculpturen is de opbouw en gelaagdheid van de steen. Deze kenmerken maken het kunstwerk.  Een kleine toevoeging van vorm en presentatie geven het extra kracht.

In 2009 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een beeld in was afgegeven bij een bronsgieter. Nu al heel wat jaren later hebben er al honderden stuks deze zelfde weg afgelegd. De reacties zijn overweldigend. Dit geeft mij veel inspiratie en energie om nieuwe was-modellen te maken. Alle beelden zijn gemaakt volgens de verloren was-methode en dus uniek. Inmiddels heb ik in de loop der jaren talloze exposities gehad in Nederland, België, Duitsland en Denemarken. Ook organiseer ik regelmatig exposities in mijn eigen atelier en galerie in Kaatsheuvel. (zie expositieagenda)